Tarımda Kimyasal Gübrenin Zararları

Tarımda uzun zamandan beri kullanılmakta olan geleneksel yöntemler sebebiyle birçok tarım arazisinde kayıplar yaşanmış insanlar meydana gelen bu kayıpların miktarını azaltmak amacı ile çeşitli hormon ve hapları kullanmaya başlamış ve bunun sonucunda da tarım geri dönüşümü mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkması sağlanmıştır. Uzun yıllardan beri meydana gelen bu kayıplar sebebiyle elde kalan tarım arazilerinin kurtarılması amacı ile çok çeşitli çalışmalar yürütülmüş ve ortaya çıkan sonuçlarda kimyasal gübrelerin tarım arazilerine verdiği zararlar göz önüne serilmiştir. Tarım kimyasal gübrelerin kullanılması tarım arazilerinde çeşitli zararlara yol açmaktadır.

Bu zararlardan birkaçını sizler için şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kimyasal gübreler toprak için oldukça zararlı içerikler barındırmaktadır. Bunun sebebi kimyasal gübrelerin içiriğinde bulunan bazı maddelerin otlar ve çalılıkları yok ederken toprağın içinde barındırdığı maddeleri de yok etmesidir. Bunun sonucunda da çiftçiler ekinlerinde kullandıkları gübre gibi maddeleri kullanmaları sonucunda istedikleri sonucu alamamakta ve daha farklı şeyler kullanma ihtiyacı hissetmektedir.
  • Kimyasal gübreler toprağın yapısını bozduğu gibi bitki gelişimine de oldukça büyük zararlar vermektedir. Bunun sebebi kimyasal gübrelerin doğal olmayan yollar ile bitkinin yapısına karışarak yararlı olmaya çalışmasıdır. Bitkiler topraktan kökleri ile aldıkları maddeleri diğer organlarına ileterek o maddeleri vücut metabolizmalarına dahil etmektedir. Ancak bu maddeler bitkinin yapısında yok ise bu bitki için zararlı durumda olacak ve çeşitli sebeplerle metabolizmasında işlenemeyen bu maddeler bitki için pek de iyi sonuçlar doğurmayacaktır.
  • Mesela kimyasal gübrelerden bir tanesi olan hormonların tarım topraklarında kullanılması sonucunda gövde yapısı çok ince fakat meyve yapısı büyük bitkiler meydana gelmektedir. Yani bitki gelişimini tamamlamadan ortaya çıkan bu meyveler oldukça tatsız ve ekşi bir durumda olacaktır. Bunun sonucunda da ortaya çıkan bu meyveler sofralarımızda yerini alarak bizlere kadar ulaşmaktadır.
  • Kimyasal gübreler insan sağlığı açısından oldukça zararlı maddeler barındırmaktadır. Kimyasal gübrelerin kullanıldığı tarım topraklarından elde edilen meyveler çok iyi bir yıkamadan geçirilmelidir. Ancak bu şekilde kullanıma hazır olmalıdır. Aksi taktirde dalından koparılan bir meyve tüketildiğinde çok çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir ve sonucu ölüme varan nedenler ortaya çıkabilir.
  • İşte yukarıda sıraladığımız çok çeşitli sebepler nedeni ile kimyasal gübrelerin kullanımı oldukça tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Sıralanan sebepleri takip eden bilim insanları insanlar için çok çeşitli yollar aramış ve ortaya birçok farklı çeşit gübreler çıkmıştır. Bunlardan birisi de son yıllarda üretimi ülkemizde de fazlasıyla artan solucan gübresidir. Solucan gübresi bir solucanın organik atıkları sindirim sisteminden geçirerek ortaya çıkardığı organik bir gübredir. Son yıllarda üretimi ve kullanımı artan solucan gübresinin çok çeşitli yararlarını insanlar fark etmişlerdir. Bu sebeple de tarım arazilerin de kimyasal gübrelerin kullanım miktarı git gide azalmış ve organik bir gübre olan solucan gübresinin kullanımı fazlasıyla artmıştır.

Şimdi de sizler için solucan gübresinin kullanımının tarım toprakların da meydana getirdiği farklılıkları sıralayarak gözler önüne serelim;

  • Solucan gübresi ilk olarak evsel atıkların geri dönüşümünde kullanılmaktadır. Son dönemde dünya üzerinde atıkların meydana getirdiği sorunlar fazlasıyla artmaktadır. Ancak evsel atıkların solucan besini olarak kullanılması sonucunda bu soruna bir nebze olsun bir sonuç bulunmuş ve bu konu hakkında birçok geri dönüşüm merkezi kurulmuştur.
  • Solucan gübresi evlerimizin bahçelerinde de üretim yapabileceğimiz bir gübre çeşididir. Son dönemde meydana gelen köyden kente göç ile birlikte birçok insan toprak özlemi çekmektedir ve insanlar evlerinin balkonlarında da çiçek veya çeşitli gıdaları yetiştirerek bu özlemi bir nebze olsun dindirmek istemektedir. İşte sizler de bu üretimi yaparken solucan gübresi üretimini yaparak evlerimizin balkonlarında da solucan gübresi üretebilir veya daha büyük tesisler kurarak büyük tarım topraklarında solucan gübresinin üretimini yapabiliriz.
  • Solucan gübresi içerik olarak hiçbir kimyasal barındırmamaktadır. Solucan gübresi %100 organik bir gübredir. Solucan gübresi toprağı besleyerek onun mineral bakımında eksik olan yönünü tamamlar ve sahip olduğu organomineralleri ise zenginleştirerek verim toprakların miktarını artırmaktadır.
  • Solucan gübresi çok iyi bir bitki besleyicidir. Solucan gübresi içerik olarak çok zengin bir gübredir. Bitkinin büyümesi için gerekli olan maddeler olan N, P, K değerlerini kendi bünyesinde barındırarak bitki için çok yararlı bir gıda deposu oluşturmaktadır.
  • Solucan gübresi bitki büyümesi için gerekli olan çeşitli gıdaları barındırır ve bunun sonucunda da bitki kökleri yardımıyla çeşitli elementleri alır ve kısa sürede meyvesi verir. Solucan gübresi kullanılan tarım arazilerinde gözle görülür biçimde en az %30 a varan verim artışı sağlanmaktadır.
  • Solucan gübresi sağlık için zararlı hiçbir materyali bünyesinde barındırmamaktadır. Solucan gübresi ile üretile gıdalarda yapılan analizler de sağlık için zararlı maddeler saptanmamıştır. Bu sebeple solucan gübresi kullanımı birçok ülkede tarım bakanlıkları tarafından çiftçilere tavsiye edilmekte ve gıdalarda organikleşme sağlanmak istenmektedir.

Yukarıda sıraladığımız çeşitli sebepler solucan gübresi üretiminin sınırlı yararlarından birisidir. Solucan gübresi şuan için Türkiye gibi bir ülkede bile popüler olarak son derece rahat şekilde tedarik edilebilmektedir.

Diğer Yazılar

Size Nasıl
Yardımcı Olabiliriz?

Tüm merak ettikleriniz için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Menü